Inspirace

Vychutnejte si naše salsy, dipy, omáčky na pizze, v salátu, ke grilování, s nachos či s těstovinami. Inspirujte se našimi recepty. Více receptů na našem Instagramu či Facebooku.

k těstovinám

do tortil

k masu

na pizzu

k sýrům

k nachos

do humusu

ke grilování

Cuketové špagety se slaninou a olivádou

Recept

Ingredience:

* mladé cuketky
* oliváda
* slanina
* hoblinky parmazánu

Mladé cuketky nakrájejte pomocí spiralizéru na špagety, potom je rychle orestujte na olivovém oleji, promíchejte s naší olivádou, posypte restovanou slaninou a hoblinkami parmazánu a máte hotovo. 

Haloumi pita sandwich s řepádou

Recept

Ingredience:

* pita chleba
* 1 haloumi
* zelenina ze zahrádky („co zahrada dala“)
* řepáda
* jedlé květy

Stačí orestovat vaší oblíbenou zeleninu aka “co zahrada dala” a na pánvi nasucho opéct na plátky nakrájený haloumi sýr. Pita chleba také opečeme nasucho a až se nafoukne, rozřízneme a namažeme řepádou a dýňovkou a přidáme jedlé květy. Hotovo.

Mangoldové noky s dýňovkou

Recept

Ingredience:

* 200 g mangoldu (lze použít listový špenát)
* 1 jarní cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 g philladelphie (lze použít lučinu)
* 50 g strouhaného parmazánu + hoblinky na servírovaní
* 1 vejce
* 6 lžic polohrubé mouky
* sůl & pepř dle chuti
* dýňovka
* restovaná panchetta či jiná slanina

Mangold a jarní cibulku nasekáme najemno, přidáme rozmačkaný česnek, philladelphii, strouhaný parmazán, vejce, mouku, sůl a pepř a vše dobře promícháme. Měla by z toho být celkem kompaktní směs. Čajovými lžičkami tvarujeme noky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Až noky vyplavou na povrch, jsou hotové. Podáváme s ohřátou dýňovkou a restovanou panchettou a hoblinkami parmazánu.

Chutě z Chotě mousaka se salsítou

Recept

Ingredience:

* 1 velký lilek
* 2 cukety
* 6 středních brambor
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 0,6 kg mletého masa (ideálně hovězí)
* salsíta
* olivový olej
* sůl & pepř

Lilek, brambory & cukety nakrájíme na tenké plátky, potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut (aby byly měkké brambory).

Mleté maso orestujeme na cibulce a česneku a necháme ho jen lehce zatáhnout. Dle chuti osolíme a opepříme.

Připravíme si zapékací mísu, vytřeme ji olivovým olejem a pokladame polovinou plátků brambor, lilků a cuket. Na to dáme mleté maso a přidáme naší salsítu. Na závěr přidáme druhou polovinu cuket, lilků a brambor. Dáme dopéct do trouby cca na 20 minut, aby se veškeré chutě propojily.

Druhý den je mousaka lepší, brambory natáhnou šťávu z masa a rajčat a vše se krásně propojí. My ale nikdy nevydržíme čekat až do druhé dne a hned se do ní pustíme.

Pita chleba s kuřecím masem s kasundi

Recept

 Ingredience:

* 2 kuřecí prsa
* cibule
* kasundi
* klíčky
* oblíbená zelenina

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, orestujeme ho z prudka na cibuli, až se zatáhne přidáme kasundi, varíme doměkka. Pita chleba opečeme nasucho na pánvi, až se nafoukne, je hotový. Rozzřízneme ho a naplníme masem, přidáme klíčky a oblíbenou zeleninu. Hotovo.

Salát ze zelené čočky se salsítou a dukkah

Recept

Ingredience:

* 2 hrnky zelené čočky
* 1 cibule
* 1 lilek upečený v celku
* kousek zázvoru
* 2 stroužky česneku
* olivový olej
* salsíta hot s koriandrem
* 1 lžíce kurkumy

* sůl & pepř dle chuti

🍆 Lilek důkladně omyjeme a propícháme ze všech stran vidličkou a dáme péct do trouby přímo na rošt na 220 stupňů cca na 35 minut. Až bude měkký, vyndáme dužinu, kterou nakrájíme na malé kostičky.

🌶 Zelenou čočku uvaříme dle návodu.

🧅 Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, na kousky nakrájený zázvor, přidáme upečený lilek, kurkumu, chvíli spolu povaříme, na závěr přidáme salsítu hot a vše promícháme s uvařenou čočkou.

🥗 Podáváme se salátkem co zahrada dala (směs listových salátů, ředkvičky, kedlubna, lichořeřišnice) a směsí ořechů a koření dukkah zakápnuté olivovým olejem. Dobrou chuť.

Risotto s chřestem a olivádou

Recept

Ingredience pro 3 osoby:

* hrnek Arborio rýže
* kousek másla
* 1 střední cibule
* vývar z konců chřestu
* 1dcl bílého vína
* půl skleničky olivády
* kousek parmazánu

* zelený chřest

Odlomte poslední 2-3 cm chřestu, nevyhazujte je, udělejte si z nich vývar na podlévání risotta. Nožem odstraňte očka a důkladně chřest umyjte, nakrájejte jej na větší kousky, které orestujte na olivovém oleji, stačí 3-5 minut podle tloušťky, aby byl chřest pěkně křupavý.

Risotto:
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na másle, přidejte rýži, podlijte vínem, až se absorbuje, podlijte chřestovým vývarem a za stálého míchaní vařte než se tekutina absorbuje, opakujte dokud není rýže měkká. Na závěr odstavte ze sporáku, přidejte kousek másla, nastrouhaný parmazán, půl skleničky olivády, dobře promíchejte. Risotto posypte orestovaným chřestem a máte hotovo. Dobrou chuť.

Bramborovo-chřestový koláč s dýňovkou

Recept

Ingredience:

* 4 velké vařené brambory
* 0,5 kg zeleného chřestu
* 2 jarní cibulky
* velká hrst listového špenátu
* 3 vejce
* olivový olej
* sůl & pepř

Uvařené brambory dáme do zapékací mísy a pečeme dozlatova, potom přidáme nakrájený chřest, cibulku a špenát a pečeme cca 3 minuty, na závěr přidáme rozšlehaná vejce se solí a pepřem a necháme dojít. Podáváme s naší vypečenou dýňovkou se zázvorem a salátkem.

Zapečený lilek s kasundi a batátovými hranolkami

Recept

Ingredience:

* 2 střední lilky
* cibule
* 2 mrkve
* hrst hrachových lusků
* 6 listů mangoldu
* kedlubna
* kasundi
* kousek parmazánu
* 1 velký batát

Lilek rozpůlíme, potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů cca na 25 minut (dužina musí být měkká). Batát oloupeme a nakrájíme na hranolky, potřeme olejem a dáme péct na plech společně s lilkem.

Zeleninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme, přidáme vydlabaný upečený lilek a kasundi, chvíli vše povaříme.

Vydlabané lilky naplníme zeleninovou směsí a dáme dopéct do trouby, na závěr přidáme nastrouhaný parmazán. Podáváme s okurkovým salátem

Pizza s dýňovkou a feta sýrem

Recept

Ingredience na pizza těsto

* hrnek hladké mouky
* 1 dcl vody
* půl čajové lžičky sušeného droždí
* 1 polévková lžíce olivového oleje

Na pizzu
* naše dýňovka
* hrst čerstvé šalvěje
* 1 střední červená cibule namrájená na plátky
* feta
* pikantní tvrdá klobása nakrájená na tenké plátky
* rukola na ozdobu

Všechny ingredience na těsto smícháme a necháme ho vykynout než zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravíme ostatní ingredience a předehřejeme troubu na 250 stupňů. Po vykynutí těsto vyválíme na tenkou placku na vymazaném a vysypaném plechu. Pizzu potřeme dýňovkou a přidáme zbylé ingredience (kromě rukoly). Pizzu pečeme dozlatova ve vyhřaté troubě na 250 stupňů. Na upečenou pizzu přidáme rukolu a servírujeme.

Rýžové nudle se sojovkou a habanerkou

Recept

Ingredience:

* rýžové či soba nudle (uvařené dle návodu)
* cibule
* 2 stroužky česnek
* kousek zázvoru
* 1 mrkev
* pár listů kadeřávku
* pár listů pak choi
* cukrový hrách
* pár lžiček habanerky
* sezam
* sojová omáčka podle chuti
* 1 lžíce kukuřičného škrobu

Zprudka orestujte vaší oblíbenou zeleninu na cibuli, česneku a zázvoru, přidejte lžičku či dvě habanerky, záleží jak moc pálivé to chcete, přidejte trochu sojové omáčky smíchané s lžící kukuřičného škrobu a chvíli povařte. Hotovou směs promíchejte s vašemi oblíbenými nudlemi a na závěr posypte sezamem. Rychlá asijská pochoutka. 

Salát z černé čočky s olivádou 

Recept

Ingredience:

* hrnek černé čočky
* najemno nakrájená cibule
* hrst najemno nakrájených sušených rajčat
* oliváda
* listy kadeřávku či jiného salátu
* konopné semínko

Stačí uvařit černou čočku, orestovat sušená rajčata na cibuli, přidat pár lžic olivády, vše dobře promíchat a na závěr přidat listy kadeřávku a vše posypat konopným semínkem.

Adresa

Hradební 1656,
583 01 Chotěboř