Inspirace
Vychutnejte si naše salsy, dipy, omáčky na pizze, v salátu, ke grilování, s nachos či s těstovinami. Inspirujte se našimi recepty. Více receptů na našem Instagramu či Facebooku.
k těstovinám
do tortil
k masu
na pizzu
k sýrům
k nachos
do humusu
ke grilování
Recepty
Butter chicken s kasundi a indickou plackou naan
Recept
*Ingredience & jak na to?*
* kuřecí prso nebo stehno bez kosti
* máslo (čím víc, tím líp)
* kasundi
* sklenička nebo plechovka krájených rajčat
* 150 ml smetany
* rýže nebo chlebové placky Naan
> velké kuřecí prso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na másle nebo Ghí, až se maso zatáhne, přendáme ho do misky
> do výpeku přidáme skleničku Kasundi a skleničku či plechovku krájených rajčat a přilejeme asi 150 ml smetany, krátce spolu povaříme
> pak přidáme orestované maso a vaříme asi 15 min, po odstavení ze sporáku do omáčky vmícháme ještě kousek másla a můžeme servírovat
> doporučujeme udělat si Naan, který si do omáčky můžete namáčet a hlavně jim pořádně můžete vytřít talíř
Restovaný tempeh s mangoñítou
Recept
Restovaný tempeh a tofu, lilky 🍆 a mrkev 🥕ze zahrádky & naše mangoñíta 🥭, k tomu basmati rýže. Lehkej oběd hotovej za 15 min. To chceš.
Stačí nakrájet vše na malé kousky a orestovat zvlášť zeleninu, tempeh i uzené tofu na oleji, na výpeku prohřát mangoñítu a pak vše naservírovat s rýží. Dobrou chuť!
Salát z pečených paprik s olivádou a vepř. panenkou
Recept
Ingredience:
* 1 kg červených 🫑
* pár lžiček naší olivády 🫒
* 🥬 ze zahrádky
* 🐐balkánský sýr
* olivový olej, sůl, pepř
* vepřová panenka
🫑 upečeme lehce do černa cca 30min na 180 stupňů. Poté je vložíme do sáčku a necháme chvíli zapařit. Až budou vychladlé, stáhneme slupku a odstraníme jádřinec. Je důležité dělat to nad miskou, abyste nepřišli o 🫑 šťávu, ta dodá 🥗 tu správnou chuť. 🫑 nakrájíme, přidáme 🫒, 🥬, balkánský 🧀, olivový olej, sůl a pepř. Osolenou a opepřenou panenku opečeme na pánvi vcelku, chceme aby střed byl růžový. Necháme ji odpočinout a poté nakrájíme na plátky. 😋
Lehký salát z restovaných fazolek a zeleniny s řepádou
Recept
Ingredience:
* miska zelených fazolek
* 2 🥕
* 6 malých 🧅
* 3 🫑
* 2 hrsti cherry 🍅
* 2 balíčky mini mozzarely
* pár lžiček řepády
* snítka čerstvé máty
* slunečnicová semínka
Zeleninu nakrájíme na větší kousky a postupně orestujeme na olivovém oleji. Osolíme a opepříme dle chuti, přidáme nasekanou mátu s olivovým olejem, mini mozzarelu, slunečnicová semínka a promícháme. Na závěr dochutíme pár lžičkami řepády.
Zimní buddha bowl s halloumi a dukkah
Recept
Buddha Bowl – nadupaná miska dobrotami a vitamíny! Harmonie barev a chutí!
Ingredience:
* tabouleh
* směs listových salátů ze zahrádky s mátovo-koriandrovým dresingem a naší dukkah
* vařená cizrna
* restovaná růžičková kapusta
* mrkev
* haloumi od Mlékárny Proseč
Jak na #tabouleh?
* 2 hrnky kuskusu
* půl hrnku olivového oleje
* červená cibule
* 5 malých rajčat
* 1 salátová okurka
* svazek plocholisté petržele
* svazek máty
* šťáva z 1 citronu
Kuskus zalijeme 1 1/3 hrnkem vroucí vody a necháme chvíli odstát, poté přidáme olivový olej a dobře promícháme. Cizrnu uvaříme dle návodu nebo použijeme již předvařenou. Zeleninu nakrájíme nadrobno a orestujeme na oliv. oleji a přidáme k vychladlému kuskusu, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Mexické chalupas s černými fazolemi a salsítou
Recept
Ingredience:
* kukuřičné placky
* černé mexické fazole
* feta sýr
* salsíta
* klíčky nebo salát
* jalapeño papričky
Chalupas..kukuřičné tortily se salsítou, černými fazolemi, fetou a našima jalapeño papričkami..na klasické mexické chalupas patří salát, ale ten nám ještě nevyrostl, takže jsme si na ně dali klíčky ředkve a alfalfy..celá tahle dobrota zabrala 15 minut..
Stačí nasucho opéct tortily, potřít je naší salsítou, v rendlíku ohřát černé mexické fazole a přidat je na chalupas, posypat sýrem feta nebo cheddarem, přidat jalapeños a na závěr salát nebo jako my klíčky.
Mango&maracuja cheesecake s mangovkou
Recept
Ingredience:
* balíček sušenek lotus
* 2 mascarpone nebo 3 philadelphie
* 80 g rozpuštěného másla
* sklenička mangovky
Lotus sušenky rozemeleme najemno a smícháme je s rozpuštěným máslem a umačkáme do dortové formy (průměr 28cm). Mascarpone rozmícháme v míse a dáme na sušenky, na závěr potřeme mangovým džemem a dáme do lednice vychladit alespoň přes noc.
Kuřecí kousky s mangoñítou a rýží basmati
Recept
Ingredience na 4 porce:
* 2 kuřecí prsa
* 1 cibule
* 1 mangoñíta
* 1.5 hrnku rýže basmati
Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, zprudka je osmahneme na cibuli na pánvi a přidáme skleničku pálivé mangové omáčky. Je dost hustá, můžeme ji naředit zeleninovým či kuřecím vývarem. Podáváme s basmati rýží. Recept je hotový za 15 minut.
Cuketové špagety se slaninou a olivádou
Recept
Ingredience:
* mladé cuketky
* oliváda
* slanina
* hoblinky parmazánu
Mladé cuketky nakrájejte pomocí spiralizéru na špagety, potom je rychle orestujte na olivovém oleji, promíchejte s naší olivádou, posypte restovanou slaninou a hoblinkami parmazánu a máte hotovo.
Haloumi pita sandwich s řepádou
Recept
Ingredience:
* pita chleba
* 1 haloumi
* zelenina ze zahrádky („co zahrada dala“)
* řepáda
* jedlé květy
Stačí orestovat vaší oblíbenou zeleninu aka “co zahrada dala” a na pánvi nasucho opéct na plátky nakrájený haloumi sýr. Pita chleba také opečeme nasucho a až se nafoukne, rozřízneme a namažeme řepádou a dýňovkou a přidáme jedlé květy. Hotovo.
Mangoldové noky s dýňovkou
Recept
Ingredience:
* 200 g mangoldu (lze použít listový špenát)
* 1 jarní cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 g philladelphie (lze použít lučinu)
* 50 g strouhaného parmazánu + hoblinky na servírovaní
* 1 vejce
* 6 lžic polohrubé mouky
* sůl & pepř dle chuti
* dýňovka
* restovaná panchetta či jiná slanina
Mangold a jarní cibulku nasekáme najemno, přidáme rozmačkaný česnek, philladelphii, strouhaný parmazán, vejce, mouku, sůl a pepř a vše dobře promícháme. Měla by z toho být celkem kompaktní směs. Čajovými lžičkami tvarujeme noky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Až noky vyplavou na povrch, jsou hotové. Podáváme s ohřátou dýňovkou a restovanou panchettou a hoblinkami parmazánu.
Chutě z Chotě mousaka se salsítou
Recept
Ingredience:
* 1 velký lilek
* 2 cukety
* 6 středních brambor
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 0,6 kg mletého masa (ideálně hovězí)
* salsíta
* olivový olej
* sůl & pepř
Lilek, brambory & cukety nakrájíme na tenké plátky, potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut (aby byly měkké brambory).
Mleté maso orestujeme na cibulce a česneku a necháme ho jen lehce zatáhnout. Dle chuti osolíme a opepříme.
Připravíme si zapékací mísu, vytřeme ji olivovým olejem a pokladame polovinou plátků brambor, lilků a cuket. Na to dáme mleté maso a přidáme naší salsítu. Na závěr přidáme druhou polovinu cuket, lilků a brambor. Dáme dopéct do trouby cca na 20 minut, aby se veškeré chutě propojily.
Druhý den je mousaka lepší, brambory natáhnou šťávu z masa a rajčat a vše se krásně propojí. My ale nikdy nevydržíme čekat až do druhé dne a hned se do ní pustíme.
Pita chleba s kuřecím masem s kasundi
Recept
Ingredience:
* 2 kuřecí prsa
* cibule
* kasundi
* klíčky
* oblíbená zelenina
Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, orestujeme ho z prudka na cibuli, až se zatáhne přidáme kasundi, varíme doměkka. Pita chleba opečeme nasucho na pánvi, až se nafoukne, je hotový. Rozzřízneme ho a naplníme masem, přidáme klíčky a oblíbenou zeleninu. Hotovo.
Salát ze zelené čočky se salsítou a dukkah
Recept
Ingredience:
* sůl & pepř dle chuti
Lilek důkladně omyjeme a propícháme ze všech stran vidličkou a dáme péct do trouby přímo na rošt na 220 stupňů cca na 35 minut. Až bude měkký, vyndáme dužinu, kterou nakrájíme na malé kostičky.
Zelenou čočku uvaříme dle návodu.
Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, na kousky nakrájený zázvor, přidáme upečený lilek, kurkumu, chvíli spolu povaříme, na závěr přidáme salsítu hot a vše promícháme s uvařenou čočkou.
Risotto s chřestem a olivádou
Recept
Ingredience pro 3 osoby:
* zelený chřest
Odlomte poslední 2-3 cm chřestu, nevyhazujte je, udělejte si z nich vývar na podlévání risotta. Nožem odstraňte očka a důkladně chřest umyjte, nakrájejte jej na větší kousky, které orestujte na olivovém oleji, stačí 3-5 minut podle tloušťky, aby byl chřest pěkně křupavý.
Bramborovo-chřestový koláč s dýňovkou
Recept
Ingredience:
* 4 velké vařené brambory
* 0,5 kg zeleného chřestu
* 2 jarní cibulky
* velká hrst listového špenátu
* 3 vejce
* olivový olej
* sůl & pepř
Uvařené brambory dáme do zapékací mísy a pečeme dozlatova, potom přidáme nakrájený chřest, cibulku a špenát a pečeme cca 3 minuty, na závěr přidáme rozšlehaná vejce se solí a pepřem a necháme dojít. Podáváme s naší vypečenou dýňovkou se zázvorem a salátkem.
Zapečený lilek s kasundi a batátovými hranolkami
Recept
Ingredience:
* 2 střední lilky
* cibule
* 2 mrkve
* hrst hrachových lusků
* 6 listů mangoldu
* kedlubna
* kasundi
* kousek parmazánu
* 1 velký batát
Lilek rozpůlíme, potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů cca na 25 minut (dužina musí být měkká). Batát oloupeme a nakrájíme na hranolky, potřeme olejem a dáme péct na plech společně s lilkem.
Zeleninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme, přidáme vydlabaný upečený lilek a kasundi, chvíli vše povaříme.
Vydlabané lilky naplníme zeleninovou směsí a dáme dopéct do trouby, na závěr přidáme nastrouhaný parmazán. Podáváme s okurkovým salátem
Pizza s dýňovkou a feta sýrem
Recept
Ingredience na pizza těsto
* 1 dcl vody
* půl čajové lžičky sušeného droždí
* 1 polévková lžíce olivového oleje
Na pizzu
* naše dýňovka
* hrst čerstvé šalvěje
* 1 střední červená cibule namrájená na plátky
* feta
* pikantní tvrdá klobása nakrájená na tenké plátky
* rukola na ozdobu
Všechny ingredience na těsto smícháme a necháme ho vykynout než zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravíme ostatní ingredience a předehřejeme troubu na 250 stupňů. Po vykynutí těsto vyválíme na tenkou placku na vymazaném a vysypaném plechu. Pizzu potřeme dýňovkou a přidáme zbylé ingredience (kromě rukoly). Pizzu pečeme dozlatova ve vyhřaté troubě na 250 stupňů. Na upečenou pizzu přidáme rukolu a servírujeme.
Rýžové nudle se zeleninou ze zahrádky a habanerkou
Recept
Ingredience:
* rýžové či soba nudle (uvařené dle návodu)
* cibule
* 2 stroužky česnek
* kousek zázvoru
* 1 mrkev
* pár listů kadeřávku
* pár listů pak choi
* cukrový hrách
* pár lžiček habanerky
* sezam
* sojová omáčka podle chuti
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
Zprudka orestujte vaší oblíbenou zeleninu na cibuli, česneku a zázvoru, přidejte lžičku či dvě habanerky, záleží jak moc pálivé to chcete, přidejte trochu sojové omáčky smíchané s lžící kukuřičného škrobu a chvíli povařte. Hotovou směs promíchejte s vašemi oblíbenými nudlemi a na závěr posypte sezamem. Rychlá asijská pochoutka.
Salát z černé čočky s olivádou
Recept
Ingredience:
* hrnek černé čočky
* najemno nakrájená cibule
* hrst najemno nakrájených sušených rajčat
* oliváda
* listy kadeřávku či jiného salátu
* konopné semínko
Stačí uvařit černou čočku, orestovat sušená rajčata na cibuli, přidat pár lžic olivády, vše dobře promíchat a na závěr přidat listy kadeřávku a vše posypat konopným semínkem.